W piątek 08.02.2019 r uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w dodatkowych zajęciach na Uniwersytecie Rolniczym na Wydziale Technologii Żywności.
Na zajęciach zapoznawali się z zasadami bezpiecznej pracy w laboratorium chemicznym, pod nadzorem nauczycieli korzystali ze sprzętu laboratoryjnego i własnoręcznie wykonywali doświadczenia chemiczne.
Zajęcia pozwoliły zobaczyć na własne oczy pracę w laboratorium oraz przekuć wiedzę teoretyczną na praktykę.
Uczniowie na zajęciach przeprowadzali reakcje strącania, otrzymywania wodorotlenku magnezu oraz uczyli się obsługi różnego rodzaju szkieł laboratoryjnych używanych przy tych reakcjach. Własnoręcznie wykonane ćwiczenia, zapisywali na tablicy, w formie równań chemicznych ćwicząc tym samym nabyte już w szkole umiejętności.
Zajęcia były bardzo pomocne i okazały się poprowadzone w sposób naprawdę ciekawy. Kolejne zajęcia zaplanowane zostały na 22.02.2019. Zainteresowanym serdecznie polecam!
Antoni Stacharski