Webinaria – współpraca z Instytutem Zdrowia Publicznego

15 II 2021;  uczniowie uczestniczyli w  kolejnym webinarium Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami, „Pułapki oceny składu ciała” , prowadzonym przez panią dr Beatę Piórecką.

Wiedzieliście, że:

?  woda to około 80 %  składu ciała noworodka i około 60 % u osoby dorosłej

Obrazek? najważniejsze znaczenie dla naszego metabolizmu ma tzw. beztłuszczowa masa ciała, czyli mięśnie, narządy wewnętrzne i kości.  O swoją masę kostną i mięśniową trzeba zadbać do około 30 roku życia; odpowiednią dietą = zbilansowaną, bez okresów głodówek (kiepski pomysł) oraz rozsądną aktywnością fizyczną.

Oprócz obowiązującej piramidy żywieniowej (w jej podstawie dodano właśnie aktywność fizyczną), mówi się też o tzw. talerzu zdrowego żywienia.

?  w organizmie przeciętnego dorosłego człowieka jest około 15 kg tłuszczu; to zapas na  – mniej więcej –  2 miesiące

?  tkanka tłuszczowa to złożona struktura;  może być brunatna (odpowiada za reakcje termiczne, jest jej sporo u noworodków), biała (czyli żółta), a nawet …. różowa (u kobiet w ciąży)       

?  biała (aka żółta) tkanka tłuszczowa to nie tylko materiał zapasowy; to także

największy gruczoł wydzielania wewnętrznego w naszym organizmie; bierze udział

w komunikacji z układami: krwionośnym, nerwowym, rozrodczym

?  jednym z produktów białej tkanki tłuszczowej jest leptyna – hormon sytości.

Skoro jest hormon sytości, musi być i hormon głodu – to grelina, wytwarzana przez komórki żołądka.

?  BMI nie uzwględnia różnych ważnych danych, m.in. wieku, udziału tkanki mięśniowej w masie ciała.

 Dla osób poniżej 18 roku życia stosuje się inne wskaźniki (siatki centylowe).

?  metody pomiarowe wykorzystują m.in. prąd elektryczny do określenia, ile procent tłuszczu ma ciało osoby stojącej na wadze.

?  wiele  popularnych składników produktów żywnościowych (np. przyprawy, imbir, magnez, kwasy Ω 3) ma działanie przeciwzapalne – niweluje działanie dokrewnych produktów tkanki tłuszczowej.

 

grafika:

https://www.vecteezy.com/free-vector/crazy-face

https://www.vecteezy.com/free-vector/food

https://www.vecteezy.com/free-vector/weighing-scale

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *