15 II 2021; uczniowie uczestniczyli w kolejnym webinarium Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami, „Pułapki oceny składu ciała” , prowadzonym przez panią dr Beatę Piórecką.
Wiedzieliście, że:
? woda to około 80 % składu ciała noworodka i około 60 % u osoby dorosłej
? najważniejsze znaczenie dla naszego metabolizmu ma tzw. beztłuszczowa masa ciała, czyli mięśnie, narządy wewnętrzne i kości. O swoją masę kostną i mięśniową trzeba zadbać do około 30 roku życia; odpowiednią dietą = zbilansowaną, bez okresów głodówek (kiepski pomysł) oraz rozsądną aktywnością fizyczną.
Oprócz obowiązującej piramidy żywieniowej (w jej podstawie dodano właśnie aktywność fizyczną), mówi się też o tzw. talerzu zdrowego żywienia.
? w organizmie przeciętnego dorosłego człowieka jest około 15 kg tłuszczu; to zapas na – mniej więcej – 2 miesiące
? tkanka tłuszczowa to złożona struktura; może być brunatna (odpowiada za reakcje termiczne, jest jej sporo u noworodków), biała (czyli żółta), a nawet …. różowa (u kobiet w ciąży)
? biała (aka żółta) tkanka tłuszczowa to nie tylko materiał zapasowy; to także
największy gruczoł wydzielania wewnętrznego w naszym organizmie; bierze udział
w komunikacji z układami: krwionośnym, nerwowym, rozrodczym
? jednym z produktów białej tkanki tłuszczowej jest leptyna – hormon sytości.
Skoro jest hormon sytości, musi być i hormon głodu – to grelina, wytwarzana przez komórki żołądka.
? BMI nie uzwględnia różnych ważnych danych, m.in. wieku, udziału tkanki mięśniowej w masie ciała.
Dla osób poniżej 18 roku życia stosuje się inne wskaźniki (siatki centylowe).
? metody pomiarowe wykorzystują m.in. prąd elektryczny do określenia, ile procent tłuszczu ma ciało osoby stojącej na wadze.
? wiele popularnych składników produktów żywnościowych (np. przyprawy, imbir, magnez, kwasy Ω 3) ma działanie przeciwzapalne – niweluje działanie dokrewnych produktów tkanki tłuszczowej.
grafika:
https://www.vecteezy.com/free-vector/crazy-face
https://www.vecteezy.com/free-vector/food
https://www.vecteezy.com/free-vector/weighing-scale